Tan lines, τα πολυπόθητα σημάδια από το μαγιό καταστρέφουν το δέρμα για να αποκτηθούν! Από όταν η Coco Chanel το έκανε μόδα, το μαύρισμα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι in. To μαυρισμένο δέρμα όχι μόνο θεωρείται ομόφωνα πολύ πιο ελκυστικό αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν φίλτρο που κρύβει τις ατέλειες του δέρματος, δείχνει τη σιλουέτα λεπτότερη και τους μυς πιο τονωμένους. Και φυσικά αναδεικνύει την καλοκαιρινή μας γκαρνταρόμπα. Ας δούμε όμως εάν αξίζει τελικά τη βλάβη που θα υποστεί το δέρμα και πως πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά τα αντηλιακά για να μαυρίσουμε με όσο δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Δεν καίγομαι, μόνο μαυρίζω

Κοινή άποψη που λανθασμένα επικρατεί ως δικαιολογία για τη χρήση χαμηλής αντηλιακής προστασίας, λαδιών μαυρίσματος κλπ. Οι δερματολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι: οποιοδήποτε είδος μαυρίσματος (με κοκκινίλα ή χωρίς) είναι ένδειξη ζημιάς στα κύτταρα του δέρματος. Το έγκαυμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου υφίσταται ακόμα και εάν το δέρμα δεν έχει κοκκινίσει. Αυτό συμβαίνει διότι οι UV-A ακτίνες εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα χωρίς να προκαλούν την αίσθηση ή την όψη του "καψίματος". Σε αυτές οφείλεται η μεγαλύτερη ζημιά στα κύτταρα από την έκθεση στον ήλιο. Κανένας δεν είναι ασφαλής από τον καρκίνο του δέρματος όσο σκούρο και αν είναι το δέρμα του και όσο εύκολα και αν μαυρίζει. Τι συνιστά η παγκόσμια ένωση δερματολόγων; Fake tan

Εάν επιμένετε στο μαύρισμα με ήλιο τουλάχιστον φροντίστε να ακολουθείτε πιστά τα εξής:

Μην φοράτε τίποτα λιγότερο από δείκτη 30 τουλάχιστον τις μεσημεριανές ώρες. Επιλέξτε αντηλιακά προϊόντα με προστασία ευρέως φάσματος. Η προστασία broad-spectrum σημαίνει ότι η σύνθεση του αντηλιακού δρα προστατευτικά και ενάντια στις ακτίνες UV-A. Για να σιγουρευτείτε ότι το αντηλιακό που επιλέξατε προσφέρει τη μέγιστη προστασία θα πρέπει στα συστατικά του να αναγράφονται μερικά από τα εξής: octocrylene, octinoxate, octisalate, Tinosorb S and Uvinul A Plus. 

Μην ξεχνάτε τις δύσκολες περιοχές του σώματος

Το επάνω μέρος των χεριών, τα αφτιά, το πίσω μέρος του λαιμού, η περιοχή των ματιών και τα πόδια τείνουν να ξεχνιούνται στην εφαρμογή του αντηλιακού. Ο καλύτερος τρόπος για να απλώσετε σωστά το αντηλιακό είναι γυμνή μπροστά στον καθρέφτη του σπιτιού σας. Για τα δύσκολα σημεία στην πλάτη βέβαια ίσως χρειαστείτε ένα χέρι βοηθείας! Εάν βαριέστε να απλώνετε επενδύστε σε ένα αντηλιακό σπρέι όπως το ARVAL TRANSPARENT PROTECTIVE SPRAY SPF50+ που εξασφαλίζει ομοιόμορφη και γρήγορη εφαρμογή σε όποιο σημείο κι αν ψεκαστεί, όπως στο πίσω μέρος των ποδιών και στην πλάτη.

Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες

Ακόμα και αν είναι αδιάβροχο κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να παραμείνει επαρκώς μετά από ιδρώτα, κολύμπι και σκούπισμα με πετσέτα. Οι αδιάβροχες συνθέσεις απλώς διαρκούν περισσότερο την ώρα που βρίσκεστε μέσα στο νερό. 

Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα (ακόμα και αν αναφέρει ότι είναι κατάλληλο) 

Τα σύγχρονα αντηλιακά προσώπου είναι ενισχυμένα με extra καλλυντικές ιδιότητες και βιταμίνες για να ενυδατώνουν και να καταπραΰνουν την επιδερμίδα ενώ πολλά προσφέρουν πλέον και αντιγήρανση. Επιλέξτε το κατάλληλο ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας. 

Μετά την ηλιοθεραπεία καθαρίστε ενδελεχώς το πρόσωπο σας

Για να αποφύγετε τα σπυράκια και τους ερεθισμούς από την φραγή των πόρων που προκαλούν τα αντηλιακά επιμείνετε σε έναν καλό καθαρισμό προσώπου. Ιδανικά επαναλάβετε δύο φορές τη διαδικασία καθαρισμού που προτιμάτε και κάνετε συχνότερα μάσκες καθαρισμού πόρων